Iets betekenen voor personen of gezinnen die bekend zijn met huiselijk geweld

 

Huiselijk geweld komt in alle lagen van de bevolking voor. U hebt er als professional ook mee te maken. Maatje achter de Voordeur traint vrijwilligers die geweld hebben overwonnen en die weer positief in het leven staan. Onze vrijwilligers helpen personen of gezinnen helpen waar geweld is voorgekomen door te praten vanuit hun eigen ervaring.

 

Onderscheidend maatjesproject

In 60% van de meldingen over huiselijk geweld, is sprake van een her-melding. De kans op terugval is dus groot. Bij hulpverleners kan zo’n situatie een gevoel van machteloosheid oproepen. Professionele hulp is nodig, maar een maat(je) kan een waardevolle toevoeging zijn. Dit extra paar oren en ogen kan zich identificeren met het gezin of de persoon in kwestie. En het maatje kan bijdragen aan de intrinsieke motivatie om het huiselijk geweld te doorbreken. Een ervaringsmaatje kan op een laagdrempelige manier steun bieden en begrip hebben voor de situatie.

 

Ervaringsmaatjes verlichten de zorgprofessional

Het project Maatje achter de Voordeur is een aanvulling op de bestaande hulpverlening. De vraag om steun bij herstel van het gezin of de individu staat centraal. Als zorgprofessional kunt u een gezin of individu met een vraag om steun bij verder herstel doorverwijzen naar Maatje achter de Voordeur. Het ervaringsmaatje kan in zo’n situatie nét het verschil maken!

  • Hebt u als hulpverlener of professional in de sociale sector contact met mensen die mogelijk als maatje willen werken? Verwijs ze dan naar deze site.
  • Hebt u als hulpverlener of professional in de sociale sector contact met mensen die steun kunnen gebruiken? Meld ze dan aan bij Maatje achter de Voordeur door het contactformulier in te vullen. 

 

 

Wanneer een ervaringsmaatje?

U speelt een rol in Maatje achter de Voordeur. In deze situaties kunt u een ervaringsmaatje inzetten:

 

icon gezinnen

 

Voorbeelden cliënten

 

Fatma is met haar kinderen pas in de wijk komen wonen. U weet dat zij vanwege geweld is gevlucht vanuit een andere stad. Het lijkt of ze moeite heeft haar leven weer op te bouwen. Ze durft niet goed naar buiten te gaan. U weet het zéker, zij heeft een ervaringsmaat(je) nodig om haar angsten te overwinnen.

 

Harry heeft al een keer eerder aangifte gedaan tegen zijn vriend wegens geweld. Hij is nu bij hem weg maar hij blijft gevoelig voor de woorden van zijn ex. U bent bang dat hij toch weer terug zal gaan. U weet het zéker, hij zou gebaat zijn bij een ervaringsmaat(je) om terugval te voorkómen.

 

U hebt al een tijd contact met Saïda. Ze is, tegen de wil van haar familie, gescheiden van Mo. De familie oefent nu sociale druk op haar uit om het weer goed te maken. U weet het zéker, zij heeft een ervaringsmaat(je) nodig, die weet hoe het is om met familiedruk om te gaan.

 

Door alert te zijn op de behoefte aan steun, speelt u een rol in Maatje achter de Voordeur. Breng gezinnen of individuen op de hoogte van de mogelijkheden van Maatje achter de Voordeur.

 

 

 

icon goede vrijwilligers

 

Voorbeelden geschikte vrijwilligers

 

Als u in de wijk loopt, ziet u Jack staan en maakt een praatje. Tijdens zijn scheiding had hij moeite om rustig en consequent te blijven. Hij weet als geen ander hoe lastig het is als de spanningen hoog oplopen. U weet dat hij een maat(je) gemist heeft. Hij ziet vaak andere mannen die tegen hetzelfde aanlopen en probeert hen dan te steunen. U weet het zéker, dit is een geschikte vrijwilliger voor Maatje achter de Voordeur.

 

Uw buurvrouw heeft wel eens verteld over haar verleden. Geweld speelde toen een grote rol in haar relatie. Na een moeilijke tijd heeft ze haar leven weer opgebouwd en een leuke nieuwe relatie. Zij weet als geen ander hoe belangrijk steun is bij het overwinnen van huiselijk geweld. Zij wil hier graag anderen bij helpen. U weet het zéker, dit is een geschikte vrijwilliger voor Maatje achter de Voordeur.

 

Help ons door potentiële vrijwilligers binnen uw netwerk te wijzen op dit motiverende project. Zij kunnen op deze website informatie vinden en zich aanmelden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

 

 

Cliënt aanmelden

Neem contact met mij op:

Regio:
Aanhef:
Naam:*
Achternaam:
E-mailadres:*
Telefoonnummer:
Mijn vraag gaat over/ik neem contact op omdat:*

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Maatje achter de Voordeur? Dat kan! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.